Bellend de grens over zonder kosten?

Herken je dit? Per ongeluk je roaming aan laten staan tijdens een weekendje Berlijn. Om vervolgens naar huis terug te keren met een dikke telefoonrekening. Toch balen! Vanaf 15 juli 2017 is dit niet meer het geval en kun je zonder extra kosten gewoon surfen op het internet binnen de Europese Unie. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, heeft ervoor gezorgd dat roaming kosten binnen de EU worden afgeschaft. Tenminste, als we binnen de Europese Unie blijven.

Tachtig procent van de Nederlanders heeft een smartphone en daarmee bijna automatisch ook te maken met roaming. Telecombedrijven verdienen hier goed geld aan. Zeker wanneer de gebruiker naar het buitenland gaat en daar regelmatig Facebook, Youtube of andere sociale kanalen checkt. Dit moest veranderen volgens de Europese Commissie. Zij maken zich al sinds 2010 hard om deze kosten aan banden te leggen.
En, met succes! Juni 2015 bereikten het Europees Parlement en de Raad een akkoord. Vanaf 15 juni 2017 kost bellen, sms’en en internetten in andere EU-landen evenveel als in eigen land. Dit betekent dat telecomaanbieders geen extra kosten meer mogen rekenen voor mensen uit een ander EU Land. De roamingkosten worden per 15 juni 2017 afgeschaft.
Dit betekent dus dat jij onbezorgd je Facebook of Instagram kunt checken. Zo kun jij onder het genot van een heerlijke currywurst bij Konnopke’s Imbiß in Oost Berlijn gewoon op de hoogte blijven van wat jouw vrienden aan het doen zijn dat weekend!

Dit soort akkoorden vergen tijd, zeker gezien de diverse belangen die spelen. Natuurlijk zijn veel telecombedrijven het hier niet mee eens. Het vergt volharding van de Euro Parlementariërs.
De Europese Commissie zet zich dagelijks in om dergelijke akkoorden te bereiken. Zonder dat we het ons wellicht bewust zijn biedt dit ons veel voordelen. Dus, als jij komende zomer aan het Comomeer in Italië van je pizza aan het genieten bent, kun je dit onbezorgd delen met de thuisblijvers!

Sta jij weleens stil bij de gevolgen van een Nexit? Wij zetten een aantal mogelijke gevolgen voor je op een rij. Vandaag, belkosten

No Nexit
19 februari 2017

NIEUWSBRIEF AANMELDEN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!