Studeren of werken binnen de Europese Unie

Tijdens je studie een half jaar op uitwisseling naar het buitenland? Of als werkende ervaring opdoen in Parijs of Berlijn? Dit is heel makkelijk door Europese regelgevingen.

Studeren binnen de EU
Veel studenten willen tijdens hun studie een periode in het buitenland studeren. Het is leuk, leerzaam en daarnaast is het door EU-regelgeving gemakkelijk om dit te doen. Er zijn diverse EU-regelingen, bijvoorbeeld Erasmus+ die het voor studenten aantrekkelijk maakt om in het buitenland naar school te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld een beurs aanvragen via diverse subsidieprogramma’s. De EU subsidieert een deel van je kosten, zodat je als student niet alles zelf hoeft te betalen als je in het buitenland bent.

De EU wil via deze programma’s jongeren stimuleren om naar het buiteland te gaan, omdat de EU dit belangrijk vindt. Je leert een andere cultuur en taal kennen, wat bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling. Dit is tevens bevorderlijk voor de EU als geheel. Er is meer integratie tussen de diverse landen en persoonlijke ontwikkeling van de burgers binnen de Europese Unie draagt uiteindelijk ook bij aan de welvaart van de EU. Sinds 1987 hebben in heel Europa al meer dan 3 miljoen jongeren gebruik gemaakt van deze programma’s.

Werken in het buitenland
Ook werken in het buitenland wordt steeds makkelijker gemaakt. Volgens de Europese wetgeving heb je recht om in een ander EU-land in loondienst of als zelfstandige te gaan werken. Je wordt op dezelfde manier behandeld als de andere burgers van dat land. In sommige beroepsgroepen worden diploma’s automatisch erkend in andere EU landen. Wil je dus als verpleegkundige, advocaat of automonteur een periode ervaring opdoen in Berlijn of Lissabon? Dan kun je door de Europese beroepskaart direct aan de slag!

De Europese Commissie zet zich dagelijks in om zulke akkoorden te bereiken. Zonder dat we het ons wellicht bewust zijn biedt dit ons veel voordelen. Dus, ben jij student en ben je van plan om je horizon te verbreden door deel te nemen aan een van de internationale uitwisselingsprogramma’s? Neem Europa dan mee in je stemkeuze op 15 maart en stem een No Nexit partij!

NIEUWSBRIEF AANMELDEN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!