Export belangrijkste inkomstenbron

Gevolgen Nexit voor Nederlandse economie

Veel mensen zetten vraagtekens bij het lidmaatschap van de Europese Unie. De voornaamste redenen zijn migratiebeleid en de kosten die de Europese Unie met zich meebrengt. Maar wat zijn eigenlijk de daadwerkelijke gevolgen voor onze economie wanneer Nederland besluit de Europese Unie te verlaten?

Nederland is van oudsher een handelsland; dat doen we al eeuwen. Vlak na WOII besloten we de samenwerking met landen om ons heen te intensiveren. Onder andere omdat je met je partners geen oorlog gaat voeren. Dit leidde tot de oprichting van de EEG in 1958 en heeft uiteindelijk geresulteerd in de Europese Unie in haar huidige vorm. Binnen de Europese Unie is er een vrijhandelszone. Dit betekent dat goederen vrij vervoerd mogen worden, waardoor onze interne markt 31 keer zo groot is geworden. Exporteer je producten naar andere landen, dan betekent dat, dat je een markt hebt van 500 miljoen consumenten ten opzichte van 16 miljoen consumenten. Nederland als exportland profiteert daar enorm van!

Een Nexit zou enorme gevolgen hebben, alleen al op economisch gebied. We krijgen als Nederland dan namelijk te maken met handelsbelemmeringen. Er worden bijvoorbeeld weer grensheffingen ingevoerd. De Rotterdamse haven is momenteel de grootste haven van Europa en wordt gebruikt om alle goederen door te voeren naar het Europese achterland. Vanwege douaneperikelen en extra kosten zullen de grote containerschepen uitwijken naar havens als Antwerpen en Hamburg. Schiphol en de Rotterdamse haven zijn samen goed voor 400.000 banen. Dat is evenveel als de inwoners van de stad Utrecht! En dan hebben we het nog niet over exporterende bedrijven, vervoersbedrijven, etc.

Optimisten zullen zeggen; Ja maar dan kunnen we toch gewoon handelsverdragen sluiten met andere landen? Ja dat kan, alleen is dat een langdurig én onzeker proces. En na een Nexit zal de Europese Unie ons echt niet met open armen ontvangen. Daarnaast is het voor bijvoorbeeld China een stuk minder belangrijk om afspraken te maken met een markt van 16 miljoen consumenten ten opzichte van een markt met 500 miljoen consumenten. We zetten ons dus buitenspel!

Vind jij het daarom ook belangrijk dat Nederland binnen de Europese Unie blijft? Voor jouw baan of jouw bedrijf? Of voor het algehele economische klimaat van Nederland waar iedereen profijt van heeft? Kies dan op 15 maart een partij die ons binnen de Europese Unie wil houden! No Nexit!

NIEUWSBRIEF AANMELDEN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!